Обсъждат лекарствата-сираци в Пловдив

Започна събирането на опасни отпадъци в Пловдив

За шеста поредна година в Пловдив, медицински специалисти, пациенти и млади лекари се обединяват от каузата за редки болести.

Институтът по редки болести под патронажа на Комисия по здравеопазване към 43-то Народно събрание в партньорство с Асоциацията на студентите медици – гр. Пловдив и Националния алианс на хора с редки болести, ще имат честта да са домакини на Шеста Национална конференция за редки болести и лекарства сираци – 11-12 септември 2015 в Новотел – Пловдив. Откриването ще бъде днес от 13.00 часа.

През последното десетилетие редките болести се утвърдиха като приоритетна област на действие за общественото здраве на Европейския съюз. Характерните особености на редките болести – огромен брой отделни нозологични единици с ниска болестност, тежка клинична картина и лоша прогноза, ограничена информация и експертен опит, липса на терапии – налагат сътрудничество и споделяне на опит с цел оптимално използване на наличните ресурси за тези заболявания.

Основна тема на събитието тази година е Персонализирания подход и иновации в областта на редките болести. Сесиите на конференцията ще обхванат актуални теми като експертни центрове и референтни мрежи, регистри и епидемиологично наблюдение, оценка на здравни технологии за редки болести, персонализирани грижи за пациенти с редки болести. Тези теми са особено важни в контекста на настоящите предизвикателства пред здравната система у нас и в частност успешното изпълнение на Наредба № 16 от 30 юли 2014 г. за условията и реда за регистриране на редките заболявания и за експертните центрове и референтните мрежи за редки заболявания.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top