Обсъждат насилието над деца на Национална конференция в Асеновград

nasilie

„Закрила и подкрепа на малолетни и непълнолетни деца, жертва на насилие“ е името на Третата Национална научно-практическа конференция, домакин на която ще бъде Асеновград от днес.

Общо около 150 ще бъдат участниците. 80 от тях са представители на общини от цяла България, а останалите – на различни асеновградски институции и организации. На двудневната конференция ще присъстват директори, преподаватели и членове на комисии за превенция на асоциалното поведение при децата от десетки учебни заведения, читалищни деятели, спортисти, служители на общински администрации.

Ще бъдат изнесени лекции и ще се обсъждат теми, свързани с възпитанието и поведението на малчуганите. „Целта е да се обменят добри практики и да се характеризира насилието.“, уточни за DCnews Ваня Костадинова – представител на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Асеновград.

Ще бъдат обменени опит и мнения за работата с подрастващи, които са жертва или са извършили насилие. На форума ще бъде обсъдено отношението и насилието между деца, както и от родители спрямо деца.

От началото на годината досега в община Асеновград са регистрирани общо шест случая на насилие над деца на възраст от 9 г. до 12 г. За сравнение, през цялата 2014 г. те са били осем. Образувани са различни възпитателни дела. „При разглеждането им става ясно, че нито родителите, нито подрастващите осъзнават вината си.“, допълни Костадинова.

По думите й едно от децата дори споделило, че ругатните, обидите и побоят между съученици е нормално явление, а не прецедент. Това е причината темата на конференцията в Асеновград да бъде именно насилието в училище, в семейна среда и сред приятели.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top