ОбС даде зелена светлина за Дом на операта в Пловдив

Общинските съветници единодушно решиха Пловдив да има свой Дом на операта, като името беше променено на Център за сценично и музикално изкуство.

Въпреки решението на общинските съветници, един от инициаторите на подписката за създаване на Дом на операта – инж. Любозар Фратев, изрази недоволство от това, че община Пловдив не се ангажира с финансова подкрепа.

Търновалийски: Сградата на ДКЖ „Гео Милев” е подходяща за Дом на операта

Общинският съвет нямаше доблестта да поеме част от ангажиментите и да работи с нас по реализирането на идеята, коментира Фратев.

По думите му изграждането на сградата ще струва три по-малко от Колодрума и два пъти по-малко от ремонта на Дом на културата „Борис Христов“. Според Фратев аргументите, че няма достатъчно пари са безпочвени, тъй като общинската администрация отделя достатъчно за заплати на чиновници.

Гласуват предложението за нов дом на Пловдивската опера

Инициативният комитет има пълната подкрепа на Общината, но ако се намесим, тя няма да е вече гражданска, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Ще поискаме от държавата сградата на бившето кино „Гео Милев”, за да го предоставим за Дом на операта. Ако сградата е подходяща може собствеността й от транспортото министерство да премине в културното, допълни градоначалникът.

Тотев поясни , че предложението ще бъде внесено на следващата сесия на Общинския съвет, след като бъде одобрено от Инициативния комитет.

 

 

 

 

Подобни статии

Top