Обучават ветеринари и животновъди за заразите сред животните

Взимат мерки срещу комарите, пренасящи син език

Следващата седмица Националната обучителна кампания за болестите по животните на Министерство на земеделието и храните /МЗХ/ и Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ продължава в областите Хасково, Кърджали, Пловдив, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, Плевен, Сливен, Стара Загора, София-област и София-град.

В Пловдив обучението ще се проведе в сградата на Областна администрация на 6 октомври /вторник/ от 15.00 ч. В него ще участват зам.-изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Миков, директорът на Главна дирекция „ЗРП“ Николай Маринов и д-р Цвятко Александров – началник отдел „Здравеопазване на животните“.

Припомняме, че БАБХ и МЗХ стартираха обучения за ветеринарни лекари и животновъди. Кампанията се предприе, защото собствениците на животни често не спазват ветеринарно-медицинското законодателство. Целта е да бъдат разяснени правата и задълженията на – частно практикуващите ветеринарни лекари, официалните ветеринарни лекари и фермерите, както и да бъдат обсъдени законодателните инициативи във ветеринарното законодателство.

По време на обученията се представят и подготвените промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които целят да минимизират риска от болести и зарази, включително при хората. Основната част от тези промени са насочени към вменяване на нови задължения и на фермерите, и на частно практикуващи ветеринарни лекари и на официалните ветеринарни лекари, както и въвеждане на санкции за всяко неизпълнение на задълженията.

График на участниците в работните срещи с животновъди относно изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, епизоотичната обстановка в страната и на Балканите, регионална политика и поземлени отношения може да намерите на сайта на МЗХ, в рубриката „Актуално“, както и на сайта БАБХ в секция „Новини“.

Подобни статии

Top