Обучават надзиратели в затвора за работа с наркозависими

Пловдивски надзиратели на протест пред правосъдното министерство

Около 30% от лишените от свобода в Пловдивския затвор и двете общежития към него имат наркозависимости, съобщи директорът на затвора Божил Иванов.

Заради това затворът е включен в проект на българска и норвежка фондации за здравно обучение, превенция и намаляване на вредите за злоупотреба с наркотични вещества.

В него ще бъдат включени 200 лишени от свобода, които в момента не полагат трудова заетост. През 14-те месеца, докато трае програмата ще бъдат обучени 10 надзиратели, които по-късно да работят с наркозависими.

Освен Пловдивския затвор, в проекта ще участват и Плевенския затвор, както и поправителният дом в Бойчиновци. Общо 350 затворници и 30 служители от трите институции ще преминат обучението.

„Пловдив бе избран тъй като имаме информация, че тук има проблем с наркозависимите в Столипиново, откъдето е и основният контингент на затвора”, каза Елена Янкова от фондация „Инициатива за здраве”. Работата на фондацията в Софийския затвор показа, че половината от затворниците, употребяващи наркотици, имат желание да се откажат от тях.

„Пловдив има проблем с нелегалното вкарване на дрога в затвора. Само преди месец бе направен опит за внасяне на 10-12 пакетчета хероин, скрити в сурови чушки“, заяви директорът Божил Иванов.

Официално проектът стартира от 21 май. Тогава ще се сформират групи от по 8 души, които ще преминат през всички модули на обучение.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top