Обучават 30 парамедици в Пловдив

30 безработни младежи от Пловдив ще бъдат обучавани в продължение на седем месеца да работят като парамедици. Те ще работят към Центъра за спешна медицинска помощ за срок от половин година. Целта на програмата „Нови възможности за младите хора” е да се ограничи дефицитът на висши медицински кадри в Бърза помощ, а същевременно да се осигури заетост на млади хора до 29 години.

Пловдив е един от деветте града, в които ще се осъществява програмата. В момента в спешния център работят 23 спешни екипа, които помагат на близо 25 000 души годишно.

Като парамедици ще бъдат обучени шофьорите на линейки, които пък ще могат да помагат на екипа при оказването на спешна медицинска помощ. По новия стандарт ще има и изцяло парамедицински екипи. Те ще работят по алгоритми и ще могат да се справят доста добре в ситуации с травматизъм. Парамедиците обаче ще работят само в Бърза помощ, а не в спешните отделения.

По програмата могат да бъдат обучени младежи до 29 години, които в момента не учат и не работят. Докато се обучават, те ще получават дневна стипендия в размер на 10 лева – за хора, които живеят в Пловдив и 15 лева – за такива, които не са от града.

Програмата ще продължи до 2020-та година, а по нея ще бъдат обучени над 1000 души.

Снимка: novinar.bg

 

 

 

 

Подобни статии

Top