Обществено обсъждане за съдбата на Античния театър в Пловдив

Общественият съвет за култура и културно наследство в Пловдив ще бъде домакин на обществено обсъждане за опазването, експонирането и социализацията на Античния театър днес от 18,30 часа в залата на Дружество на пловдивските художници на ул. „Гладстон“32.

На обсъждането на поканени всички председатели и членове на творчески гилдии, обществени организации в сферата на културата, медии и  граждани на Пловдив, които имат отношение към намесите в културно-историческото наследства на града.

Дискусията е провокирана от започналото преустройство на помещението на северната страна на Античния театър, което трябва да бъде превърнато в кафе-бар и изграждането на временни постройки за информационен и билетен център.

Срещата няма за цел да атакува проекта, а поставя следните въпроси, се казва в поканата на Обществения съвет за култура и културно-историческо наследство:

Защо се изгражда морално остарял като концепция посетителски център, който компрометира ансамбъла (къща и античен театър) без да е осмислен от предложената функция?

Защо билетният център е в този мащаб, като функциите му могат да се изпълняват от по-малко по обем и по-дискретно като присъствие съоръжение?

Защо се инвестират 259 671.53 лв., за да се сдобие градът ни с временни постройки, чиито срок за ползване е само 5 години съгласно Наредба за разполагане на преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане на територията на Община Пловдив?

 

Подобни статии

Top