Общинари и прокуратура броят полицаи, камери и лампи

Общинари и прокуратура ще се съберат на междуинституционална среща в Пловдив. Тя ще бъде инициирана другата седмица от районния прокурор Гергана Мутафова, като поводът са зачестилите кражби и грабежи на възрастни хора по селата и в града.

На срещата освен магистрати и кметове на общините и малките населени места, ще бъдат поканени и представители на държавната власт, уточни Мутафова. Всички те ще анализират възможностите да се засили наблюдението по селата и да се мобилизира повече личен състав за охрана.

„Ще помоля общините да преценят с какъв ресурс разполагат и дали могат да подпомогнат полицията. Ще поискам и да се направи реорганизация на силите на реда“, посочи районният прокурор. По думите й общините и държавните институции трябвало да актуализират данните си за камерите за видеонаблюдение, които са тяхна собственост, както и за тези, собственост на частни фирми. Списъкът с камерите ще бъде предоставен на органите на реда, за да може при евентуално престъпление, полицията да може да разполага с данните от тях.

Общините трябвало да проверят и наличното улично осветление, както и да поставят осветителни тела там, където няма.

На срещата ще бъдат поканени и експерти от частни охранителни компании, посочи Мутафова.

Подобни статии

Top