Общината ще слага филтри на комините срещу прах

Община Пловдив ще кандидатства с проект за поставяне на филтри на комините на къщите в града и кварталите „Коматево“ и „Прослав“, съобщи кметът Иван Тотев. Идеята е проектът да бъде финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ мярка „Чистота на въздуха“, която се очаква да бъде отворена в близко бъдеще. По мярката ще бъдат раздадени 110 млн. лева за проекти, свързани със запрашеността на въздуха в българските общини.

Кметът посочи, че запрашеността на въздуха в Пловдив е най-голяма през февруари и септември. През зимата – заради печките с твърдо гориво, а през лятото – заради оранта от западна посока – в района на Пазарджишко.  От март-април броят на праховите частици рязко спада, посочи градоначалникът, позовавайки се на годишните измервания на чистотата на въздуха в града под тепетата.

За да се ограничи запрашеността, ще се извърши и поредното залесяване. И тази година ще бъдат засадени 700 нови дървета на територията на парк Лаута, като вече е извършена подготовка на терените там. Над 1500 дръвета ще бъдат засадени в града, част от тях ще са в парк „Отдих и култура“ и в района на зоокъта.

Според градоначалника автомобилите отдавна вече не са виновник №1 за запрашеността на въздуха.

Тотев съобщи още, че на 15 март ще стартира машинното миене на улиците в Пловдив. В момента се извършвало само машинно метене. Това също щяло да доведе до намаляване на праховите частици.

 

Подобни статии

Top