Община Асеновград иска пещерата „Добростански бисер”

Пещерата „Добростански бисер” отново може да бъде отворена за посетители, след като преди две години тя беше напълно укрепена, а подстъпите към нея възстановени. Община Асеновград обаче трябва да получи безвъзмездно правото на стопанисване на природния феномен. Идеята ще бъде описана в писмо и депозирана в Министерството на околната среда и водите още следващата седмицата, каза за DCNEWS Димитър Кирков, директор на Туристическия информационен център.

Пропастната пещера, ще бъде включена в туристическия пакет на общината, заедно с разглеждане на природните феномени Червената стена и Сливодолското падало или като част от маршрута Кръстова гора-Караджов камък и Белинташ. Обмисля се посещенията да бъдат след предварително заявен интерес, коментира още Кирков.

Пещерата се намира в района на село Добростан и ще бъде единствената, отворена за туристи пещера, в района на Асеновград. Тя е малка и пропастна, но е известна с изключително красивите си бели образувания. Между образуванията са разположени синтрови езера, в някои от които има пещерни бисери.

Проучвана за първи път през 1963 година, пещерата е била отворена за туристи до началото на 90-те години на миналия век и благоустроявана от Туристическо дружество „Безово“. Повече от десет години обаче тя стои разбита с остатъци от осветителни тела, метални стълби, бетонни пътеки и различни строителни материали. Възстановена е по проект на РИОСВ-Пловдив, в който са включени водопада „Сливодолското падало” и резерват „ Червената стена”.

Снимки: ranica.eu, photo-forum.net,

Подобни статии

Top