Община Асеновград протестира срещу спирането на влакове до Пловдив - DC news

Община Асеновград протестира срещу спирането на влакове до Пловдив

Община Асеновград ще изпрати протестно писмо срещу спирането на три влака по линията Асеновград-Пловдив до министъра на транспорта Ивайло Московски и управителя на БДЖ „Пътнически превози“ Димитър Костадинов. Кметът Емил Караиванов ще настоява мотрисите да не бъдат спирани, тъй като са достатъчно натоварени и ще затруднят придвижването на ученици, студенти и работещи до града под тепетата.

Община Асеновград е получила официална информация за спирането на трите влака в Асеновград миналата седмица. От него става ясно, че БДЖ подготвя съкращаване на 34 влака, преминаващи или тръгващи само от гарите в Пловдивска област. Сред тях са и влаковете по линията Пловдив-Асеновград. Това са мотрисите, тръгващи от Пловдив в 9.30, 12.30 и 22 ч., а от Асеновград в часовете 10, 13 и 16.

„Смятаме, че транспортът между Асеновград и Пловдив е изключително важен, много жители на Пловдив работят в Асеновград, доста асеновградчани работят в Пловдив, а също и нашите ученици пътуват до училищата в Пловдив. Ние като община ще апелираме „Пътнически превози“ да не спират тези влакове“, категоричен бе кметът д-р Емил Караиванов.

Помолен да коментира спряганата от представители на железопътния превозвач възможност да бъдат накарани общините да субсидират крайградските и пътнически влакове, Емил Караиванов посочи, че подобно нещо е несериозно.

„БДЖ е държавно предприятие, нормално е да се субсидира от държавата. Общините отделят средства за достатъчно други дейности, за да започнат да отделят средства и за финансиране на държавни дейности“, допълни д-р Караиванов.

Над 1 100 подписа събраха асеновградчани и жителите на Крумово срещу спирането на влаковете по линията Пловдив-Асеновград. Подписките вече са изпратени в Пловдив, съобщиха от гарата в Асеновград. Репортер на DCNEWS днес преброи над 80 души, които се качиха на влака за Пловдив в 13 часа, а според служители от железниците, преброяването от страна на БДЖ е правено в почивните дни по празниците, когато не пътуват ученици и студенти.

Подобни статии

Top