Община Асеновград снабди джипита с безплатни тестове за рак на дебелото черво

Община Асеновград предостави на всички общопрактикуващи лекари в Асеновград скринингов тест за откриване на рак на дебелото черво и ректума. Инициативата за тази програма е на кмета Емил Караиванов. Тя беше подкрепена от общинските съветници и за сумата 10 хил. лв. от общинската хазна бяха закупени 3 282 теста от специализирана фирма. Всички лекари трябва да информират пациентите си за този вид заболяване и да им предоставят възможност за изследване.

Тестът е съвременен, безопасен и безболезнен метод, който идентифицира един от симптомите за полипи или КРК-кървене. Той не изисква спазването на специална диета и се изпълнява лесно от всеки в домашни условия-почти като уринен тест за бременност. Ракът на дебелото черво и ректума в повечето случаи не се развива „де ново”, а на базата на полип/и/ и има достатъчно дълъг времеви интервал. Тенденция е да се наблюдава при повечето мъже и жени на 45-годишна възраст.

Доказано е, че 60% от смъртните случай при рак на дебелото черво могат да бъдат предотвратени при ранна диагностика на заболяването.

Подобни статии

Top