Община „Марица“ отпусна помощ на семейство Жилови

Зоналният съвет на БФС в Пловдив също събира пари за изгорелите в пожар в Германия пловдивчани – братът на футболиста Здравко Жилов, съпругата му и двете им деца

Общинският съвет на община „Марица“ отпусна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген. 

Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а съветниците единодушно гласуваха помощта, с която роднините на Кънчо и Катя Жилови ще бъдат подпомогнати, за да върнат телата на починалите съпрузи и децата им. 

В администрацията на Община Марица бе поставена кутия за дарения за семейство Жилови, като кметът първи остави лични средства и изказа съболезнования на пострадалото семейство.

Припомням, че за транспортирането на телата на загиналите Кънчо и Катя Жилови и двете им деца от Германия до Костиево са нужни 18 000 евро. Средствата се набират с благотворителни кампании в селото и в град Съединение, в чийто футболен клуб „Гигант“ играе другият син на семейство Жилови – Здравко. 

Днес германските власти съобщиха, че пожарът, който отне живота на българското семейство е предизвикан от умишлен палеж. По време на предварителното разследване са открити „ясни останки от катализатор“ по дървеното стълбище на 4-етажната сграда, обявиха от прокуратурата във Вупертал.

Засега няма доказателство за расистки или ксенофобски мотив зад предполагаемия палеж.

Зоналният съвет на БФС – Пловдив също се включи в помощта. Съгласувано с управата на спортните комплекси, още днес са поставени дарителски кутии на „Бионат Арена“ (игрищата при СОУ Софроний Врачански“) и на „Айсберг Арена“ (игрищата при СОУ „Свети Седмочисленици“), и двете в жилищен район „Тракия“ в Пловдив.

Кутиите ще бъдат достъпни непрекъснато докато работят комплексите, в събота и неделя, когато има десетки мачове на игрищата, и след това, докато се събере необходимата сума.

Източник: Радио Пловдив, ЗС на БФС