Община Пазарджик спря финансирането на ФК Хебър

Считаме предишното „ново“ ръководство на клуба и неговите действия за окончателно компрометирани пред гражданите и феновете на отбора, обяви кметът Петър Куленски

Община Пазарджик сваля всякакво доверие от ръководството на футболен клуб Хебър, което се преизбра самостоятелно в сряда. На този етап Общината ще подпомага усилено само и единствено развитието на детско-юношеската школа. Това обяви кметът на Пазарджик Петър Куленски в профила си в социалните мрежи.

На практика това означава, че Общината ще спре да финансира първия отбор на Хебър, който участва в Първа лига и е воден от Любослав Пенев.

„Считаме предишното „ново“ ръководство на клуба и неговите действия за окончателно компрометирани пред гражданите и феновете на отбора. С отказа си първо дори да допусне Общината до финансовите показатели, а впоследствие нееднократно и в течение на месеци да отказва да предостави подробна и прозрачна информация как са се харчели ресурсите на клуба, респективно – на гражданите, ръководството за пореден път затвърждава усещането, че не може да му се има доверие. Никъде не съществуват условия, в които орган, който е финансирал една институция, да получава отказ от информация как са харчени парите му“, написа Куленски.

„Паралелно с това пред управата на Общината е споделено от служители на клуба, че лице от ръководството е накарало всички треньори да подпишат декларации, които им забраняват да говорят и да дават каквато и да е информация на общински служители. Общината счита това за абсолютно потъпкване на всички норми и дълг към обществеността и няма да спре да настоява с всички инструменти на закона гражданите да получат пълна прозрачност за действията и разходите на футболния клуб. Община Пазарджик ще оперира и ще подкрепя инициативи само в условия на адекватна отчетност на дейностите и на харчените публични средства. И административният орган, и общността на Пазарджик не трябва да допускаме повече своеволия с публичен ресурс, в това число и употреба на спортни клубове като лост за политическо въздействие“, допълва кметът на Пазарджик.

В последните дни Хебър се раздели с двама от основните си футболисти – Карлос Охене, който бе продаден на Левски, и голмайстора Георги Николов, който бе трансфериран в Ботев Пловдив. За момента Пенев продължава да води отбора, но не е ясно дали той ще е начело на Хебър и през пролетния полусезон при сериозно свиване на бюджета.