Общинският съвет в Асеновград решава за водния проект

Общинският съвет в Асеновград ще решава днес дали да даде съгласието си общината да кандидатства за финансиране пред Оперативна програма „Околна среда“ с проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа с изграждане на пречиствателна станция за отпадни води  в Асеновград. Проектът е на стойност 109 милиона лева, от които 10 милиона е съфинансирането от страна на общината. Предложението на администрацията бе внесено в Ообщинския съвет в извънреден порядък вчера.

Припомняме, че през миналия програмен период Асеновград не получи официално одобрение на проекта, а след проведените обществени поръчки стойността му падна под 50 милиона евро, сега общината може да кандидатства със същия проект отново чрез процедура за ранни ВиК-проекти. Тази процедура ще бъде обявена през първото тримесечие на 2016-та година. В момента се извършва актуализация на проектната документация. В нея няма да бъде включен данъкът добавена стойност, тъй като той не е допустим разход за финансиране по водните проекти, които ще кандидатстват пред оперативната програма.

От администрацията прогнозират, че ако договорът за изпълнение на водния проект бъде подписан в края на второто тримесецие на 2016-та годиан, то реалните дейности по него ще стартират в средата на годината.

Проектът предвижда изграждане на а пречиствателна станция за отпадни води, както и на нова или подмяна на съществуващата водоснабдителната и канализационна мрежа. Ще се извърши и рехабилитация на ВиК-съоръженията по трасето, по което се полага канализационна инфраструктура.

 

Подобни статии

Top