Общински съветник поиска Морската градина и "Царевец" за Пловдив - DC news

Общински съветник поиска Морската градина и „Царевец“ за Пловдив

Общинският съветник от ВМРО Александър Сиди поиска официално от Министерски съвет да дари безвъзмездно на града под тепетата няколко имота, които са държавна собственост. Ето текста на документа:

Пловдив е един от най-древните “живи градове” в света с хилядолетна история, култура и традиции. Днес Пловдив е модерен град, дом на стотици хиляди българи, добре уреден и с възможности за развитие. През 2015 г. Пловдив спечели номинацията за “Европейска столица на културата 2019 г.” в тежка конкуренция с Варна, София, Велико Търново и други български градове. В концепциите за развитие на културата в споменатите градове се предвиждаше провеждането на мероприятия в емблематични за тези градове места, места каквито Пловдив не притежава поради спецификата на местоположението си.

Колко хубаво би било да можем да проведем фестивал на уличното изкуство в Морската градина на Пловдив или например Панаир на древните занаяти в пловдивската крепост Царевец… ?!? През 1885 година, годината в която България постигна своето Съединение, всъщност гордите Пловдивчани отказаха да бъдат столица на една измислена провинция и загубиха своят столичен статут в полза на София.

Поради изложените по-горе факти и обстоятелства, считам, че бихме могли да възстановим историческите и географски несправедливости, пред които е изправен нашият град и да получим по-добър шанс за организиране и реализиране на “Пловдив – европейска столица на културата 2019 година”, ако със свое решение Министерският съвет на Република България ни дари следните имоти :

1. Морската градина във Варна – с този акт Пловдив ще се сдобие с излаз на море и ще можем да привличаме много повече туристи

2. Крепостта “Царевец” – чудесно би било след плажа туристите в Пловдив да имат възможност да се разходят из великолепната стара българска крепост, преди вечерното “бичене на айляк” из Капана и Стария Пловдив

3. Сградата на Народното събрание на Република България – необходимо е да се възстанови историческата несправедливост от 1885 година и поне една от държавните институции да бъде Пловдивска.

Разбира се, гражданите на Пловдив не искат да ощетяват своите съотечественици от София, Варна и Велико Търново и затова са склонни да приемат и едва 29 процента от вече описаните по-горе имоти. Такова едно решение не би било странно в очите на обществеността, защото със свое решение Министерският съвет вече дари на Община Варна точно 29 процента от Пловдивския панаир- една от емблемите на града ни, чието съществуване датира още от 1891.

Подобни статии

Top