Обявиха собствениците на изгорелите тютюневи складове - DC news

Обявиха собствениците на изгорелите тютюневи складове

Няма заявени инвестиционни намерения за изгорелите складове. Информацията за строеж на МОЛ или хотели на мястото е плод на въображението на хората и не отговаря на истината, каза днес кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той посочи, че собственици на три от опожарени складове са от фирма РИПА ООД, където бизнес интереси има бившият почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гия.

Четвъртият изгорял склад е собственост на фирмата „Галъкси Пропърти Груп“. Същата фирма притежава и работещата в града под тепетата цигарена фабрика. Кметът допълни, че складовете винаги са били частни и никога не са били собственост на Общината.

Не съм човек, който се плаши лесно, но в събота вечерта изпитах голям страх, докато стоях на място до 1 часа след полунощ и гледах пламъците, сподели градоначалникът.

По думите на Тотев  проектът за Тютюневият град за „Пловдив 2019” ще остане въпреки инцидента. Зоната сега е в лошо състояние, но ще направим всичко възможно да извадим максимума и да реализираме проекта.

Кметът заяви, че не иска да повярва, че това е умишлен палеж. Акълът ми не го побира как някой може да направи подобно нещо и да застраши живота на половината град. Ако все пак се окаже, че палежът е умишлен, виновникът ще поеме възможно най-тежкото наказание, каза още Тотев.

В момента се сформира временна комисия с експерти от Общината, Министерството на културата и Камарата на архитектите, която да направи пълна експертиза и проверка на състоянието на сградите, като становището трябва е готово до един месец. След това то ще бъде предоставено на собствениците.

До сряда включително остава затворен района около складовете,  заради опасност от падащи елементи.

Подобни статии

Top