Обявяват конкурс за омбудсман на Пловдив

Конкурс за обществен посредник ще бъде обявен на днешната сесия на Общинския съвет в Пловдив. На заседанието е внесено предложение за обявяването на конкурса от председателя на местния парламент арх. Илко Николов.

Ще бъде избрана и седемчленна временна комисия за подбор и класиране на кандидатите и ще бъде определен срокът за избор.

Постът на обществения посредник е свободен, след кончината на досегашния омбудсман Димитър Атанасов. Той има двама заместници – предишният обществен посредник Юлия Юрдекова и Наташа Ценева.

Условията за избор на омбудсман са да не членува в политическа организация или синдикат, да има висше образование и професионален опит.

На сесията ще бъде гласуван също отчетът за дейността на Обществения посредник за миналата година. Според него подадените сигнали за 2014-та са 442, при 421 за 2013 г. Всеки сигнал се обработва за срок от 3 до 7 дни, а най-много са сигналите, засягащи социалната политика – 89, като те са се увеличили двойно. На второ място са жалбите, свързани с трудово-правни и лични спорове. Трети в класацията са сигналите за незаконно строителство, а четвърти – срещу местните данъци и такси. Тройно са намалели жалбите срещу ЕВН и за 2014-та броят им е 20.

 

Подобни статии

Top