Огнеборци се борят с бедствия в центъра на Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Демонстрация по спасяване на хора от горяща сграда с подемна стълба, както и гасене на пожар, се проведе на площад „Централен” в Пловдив. Така пловдивските огнеборци показана възможността на оборудването, получено в Пожарните служби у нас по европейски проект.

Техниката е na стойност 51 млн. евро, закупени са 198 спасителни автомобила, подемни средства, автостълби, както и лични предпазни средства за самите пожарникари. 86 града в страната са получили такова оборудване.

С новата техника ще се постигне над 20-процентова икономия на гориво, за което годишно се изразходват 6 млн. лева. Остарялoто оборудване вече се предоставя на кметовете на общини за подпомагане на доброволните формирования, каза ген. Николай Николов, шеф на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Новите противопожарни автомобили за действие при аварии, катастрофи и бедствия, оборудвани с всички необходими уреди, дават възможност за по-ефективна работа на огнеборците.

В края на демонстрацията най-малките зрители получиха възможността да разгледат отблизо новите пожарни коли, както и да се снимат с тях за спомен.

С помощта на евросредства ще бъде ремонтиран и сградният фонд на Пожарната. Така службата, която се намира в Панаира и от 20 години плаща наем, ще получи нов имот.

 

Подобни статии

Top