Одеонът

В самото сърце на Пловдив, точно до Централна поща и на 30-на метра от Главната улица се намират руините на малък амфитеатър. Издигната сцена и колонади привличат очите на туристите и напомнят за величието на древния Филипополис. Някога тези руини са били част от основната зала на Одеонът – сградата , в която са се вземали всички важни решения, свързани с античния град. В древността Одеонът се намирал в североизточната част на Античния форум – административния център на Филипополис и е представлявал голяма квадратна сграда с мраморни колонади и облицовки.

Днес е разкрита и възстановена само вътрешната зала, която е била в центъра на древната сграда. А тя била пищна, с мраморни облицовки по седалките и стените и красива сцена /скене/, на която се изявявали ораторите.

Одеонът имал няколко входа. При разкопките бил разкрит входът, който гледал на запад. Той бил с пищна мраморна колонада. Но археолозите смятат, че е имало входове и от останалите страни на сградата.

Одеонът е открит през 1988 година, когато се прокопава подлезът на Централна поща, който свързва ул. Гладстон с бул. Мария Луиза.

И двете съкровища са датирани от едно и също време – когато градът е бил опожарен от готите. Това станало по времето на император Траян Деций. По време на нашествието са били избити около сто хиляди жители на Филилополис, а сградите били сринати със земята. Наложило се дори да се прави основен ремонт на уличната система и нивата на улиците са били повдигнати.

След 2002-ра година е извършена реставрация на Одеона и адаптиране за съвременно използване.

Археолозите нямат данни за запазени места за важни жители на Филипопол. Но са категорични, че Одеонът е бил най-важната административна сграда – мястото, където древните големци са вземали решения за всички прояви на градския живот – откъде да мине поредната улица, накъде да продължи водопроводът или кога да се организират поредните спортни игри. Подобно на сегашния Общински съвет, тук се е събирал елитът на града – магистратите, избирани от жителите, за да ги представляват.

Данните на археолозите сочат, че управлението на античния град е било демократично. Но древните магистрати са се ограничавали само с решения, които, ако направим аналогия, днес ще са в прерогативите на Общинския съвет. Те не са били съдии, нито са се занимавали с решенията, касаещи другите селища в областта. С това се е занимавал т.нар. койнон тракон, който се събирал на Античния театър. Днес реставрираният Одеон се използва като открита сцена за камерни събития – концерти, постановки, литературни четения, детски тържества. А в бъдеще, след реставрацията на Форума, ще се разкрие цялата му антична красота.

 

Подобни статии

Top