Окончателно: Две трети без услуга „личен асистент” в Асеновград

Молбата на всеки трети кандидат за личен асистент в Асеновград ще остане незадоволена след като в петък окончателно приключи приемът на документи по програмата „Подкрепа за независим живот”.

359 души са заявили да получават социалната помощ, която реално стартира през месец юни. Едва 112 обаче ще бъдат включени в програмата. Оказва се , болни и самотни възрастни хора са групата, която е най-уязвима, коментира ресорният заместник-кмет Мария Вълканова.

Работа като лични асистенти и домашни помощници пък ще получат само 50 души. За тези позиции подадените молби са 214. На практика всеки ще се грижи  минимум за двама асеновградчани като максимално ще отделя на човек по четири часа на посещение.

Програмата ще се осъществява в рамките на година и половина като за нея са отпуснати 500 хиляди лева. „Недоумявам как със същите средства ще разполага и една община като Лъки, която има значителен брой по-малко жители на територията си”,  изрази възмущение Мария Вълканова.

Въпреки това обаче общината не може да подкрепи финансово разширяване на услугата. „ Ще осигурим  средства, за да не загубят хората тези социални услуги, когато изтече срокът на програмата” коментира преди дни и кметът Емил Караиванов.

Списъкът с одобрените лица ще бъде готов до края на месец май.

 

Подобни статии

Top