Октоберфест започна с дъжд и със засилени мерки за сигурност (СНИМКИ) - DC news

Октоберфест започна с дъжд и със засилени мерки за сигурност (СНИМКИ)

Октоберфестът започна в Мюнхен при засилени мерки за сигурност, раниците са забранени и около мястото на провеждане на бирения фест е издигната ограда, за да е сигурно, че всички посетители се проверяват, предаде ДПА.

Новите мерки за сигурност бяха въведени в момент, когато Германия остава в състояние на засилена тревога след две нападения през юли, отговорността за които пое Ислямска държава. Началникът на мюнхенската полиция заяви, че властите нямат информация за конкретни заплахи срещу събитието.

Проверките и дъждът не успяха да влошат настроението на събралите се. Посетители, облечени в традиционни баварски дрехи, се бяха наредили на опашка преди откриването на първите тенти в 9 часа сутринта. Очаква се продължаващият две седмици фестивал да бъде посетен от 6 милиона души. Той започна официално в 12 часа по обяд, когато кметът на Мюнхен Дитер Райтер отпуши първата бъчва с бира.

Това е 183-ият Октоберфест. Първото събитие се провежда през 1810 г. като конно надбягване, проведено по повод баварска кралска сватба. В някои години празникът не се е състоял поради войни или епидемии от холера.
По време на пиковите часове ще бъдат разположени около 450 служители на силите за сигурност. Забраната за чанти включва всички чанти с вместимост над 3 литра течност. Новата ограда е мобилна и може да бъде свалена за 50 секунди, ако се наложи извънредна евакуация.

Снимки: EPA, Reuters, Getty Images

Подобни статии

Top