Оман търси квалифицирани медици, арабите искат в наши болници

Жители на Оман искат да се лекуват в български болници. Това стана ясно по време на международния Евро-арабски бизнес форум, който събра днес в Пловдив представители на арабския султанат и български бизнесмени с мултинационални компании.

В Оман има огромно търсене на квалифицирана работна ръка, особено в сферата на здравеопазването, тъй като тепърва там се изграждат нови болници и медицински центрове. Това обясни в презентацията си Надер Аббас – генерален мениджър операции в Оман експо. Страната има нужда и от храни, тъй като произвежда сама само 20% от хранителните си продукти, а останалото е от внос.

Надяваме се на българско сирене и млечни продукти, жито, плодове и зеленчуци, защото нашите държави са известни с това, че разчитаме на петрол и на газ. Нашата задача е, да помогнем в разнообразяването на икономиката, посочи икономическият съветник от оманска инвестиционна компания Нисрийн Ахмед Джафер.

Оман е огромен пазар за българските стоки – над 35 милиона души живеят в целия Арабски полуостров. Те са обединени в съюз, подобен на Евросъюза и ако българска компания влезе със складова или производствена база там, ще може да продава във всички тези държави без мито и никакви рестрикции, обясни Костадин Тодоров – управител на Евро-арабския бизнес форум. По думите му оттам българските бизнесмени могат да пласират продукцията си без мито също в Иран, Индия и дори Русия, при това без да се съобразяват с ембаргото, наложено от Евросъюза.

Това, което спира българските бизнесмени да работят с Оман е неразбиране на манталитета, пазара, спецификата на този регион, като имам предвид едно елементарно нещо – по принцип хората там не бързат и дори може да забравят за среща с вас, но това не означава неуважение. Когато се говори за арабския пазар, аз имам клиенти, които казват примерно: продавам кашкавал за 10 лева в България, но когато го предлагам в Оман, веднага цената става 15 лева.

Не се познава също етикета на общуване, а българските бизнесмени не са активна страна в бизнес връзките си. От своя страна арабските бизнесмени и хората от Оман са възпрепятствани от нормативните спънки за получаване на виза.

В момента визовият режим е изключително затегнат. Дори се налага ако поканите свой бизнес партньор да декларирате в полицията и да представите нотариално заверени документи, че този човек ще живее у вас и отговаряте за него, посочи Тодоров.

Подобни статии

Top