Онкоболни в Пловдив отново останаха без лекарство

Липсва лекарство за онкоболни – цитостатик, който се прилага при химиотерапия, сигнализираха пациенти и техни близки от Пловдив. Медикаментът „Цисплатин Акорд“ всеки ден се ползва при лечението на стотици пациенти. Включен е в многобройни схеми, които в момента не могат да бъдат изпълнени, а на практика остават без адекватно лечение. Най-лошото е, че последиците от провалените курсове водят до метастази и прогресиране на заболяването.

„През 2-3 месеца има сътресения с доставката на някакъв медикамент за нас, възмущава се 38-годишна пловдивчанка, оперирана от рак на матката. – Как в министерството не разбраха, че допълнителният стрес изобщо не ни помага? Затова толкова много болни губят вяра в традиционната медицина и прибягват до услугите на билкари и знахари!“, посочва пациентката.

„В действителност има проблем с доставката на медикамента“, потвърди д-р Красимир Вальов, управител на Комплексния Онкологичен център в Пловдив. Преди около 10 дни фирмата доставчик е уведомила, че до края на месеца няма да има внос на „Цисплатин“ и ще има проблем с осигуряване на продукта.

„Лекарството вече липсва, но съм уверен, че след 31-ви доставките ще влязат в ритъм“, заяви здравният мениджър. Според него екипът на онкоцентъра се справя отлично с лечението на пациентите, което никога не се провежда само с един медикамент.

„Нека болните да не се тревожат, до края на март остават десетина дни, след това всичко ще бъде наред“, увери д-р Вальов. И добави, че това не е първата криза с лекарства за онкоболни, няма да е и последната.

Подобни статии

Top