ОФИЦИАЛНО: Василев източил 5 664 715 146 лева от КТБ

монитор

Главозамайващите 5 664 715 146 лева е източил от КТБ банкерът-беглец Цветан Василев. Точният размер на дупката, отворена от мажоритарния собственик на фалираната банка лъсна от списък на необезпечените кредити, раздадени от трезора под негово управление.

От всички малко над 6 млрд. лева, раздадени заеми, се оказва, че близо 90% са потънали в свързани с Василев фирми, повечето от които кухи. Срещу огромните заеми те не са предоставили или никакви или абсолютно символични обезпечения, става ясно от списъка.

Милиардите са потънали в 131 свързани със забегналия зад граница и криещ се вече над година в Сърбия от БГ правосъдието Василев. От списъка става ясно също, че той самият е получил близо 10 млн. лева необезпечен кредит от КТБ.

По-рано през деня стана ясно, че освен тези пари, с които са ужилени вложителите в КТБ, кръгът около Василев вече е успял да завлече държава с още близо 600 млн. лева. Това са прихващания на кредити срещу виртуални влогове, с които са заличени дължими заеми на фирми, свързани с банкера-беглец.

Операциите са направени, за да може да бъдат освободени и реално наново откраднати едни от малкото реални активи, купени с пари на КТБ, които държавата би могла да осребри, за да си върне поне част от милиардите, вложени за разплащане с гарантираните вложители.

Източник: Агенция Монитор

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top