Опасните жеги продължават – вижте как да се спасим от тях

12 съвета как да избягаме от жегата вкъщи, без да пускаме климатика.

Тези ценни съвети ще ви бъдат от полза срещу прегряване в горещите летни дни. Те са особено подходящи за приложение в случаите, когато не желаете да използвате климатик или просто не разполагате с такъв у дома. Вижте няколко практични метода, чрез които ще си осигурите необходимата прохлада вкъщи, спестявайки електричество и предпазвайки се от вредното влияние на климатика.

Най-лесният начин да охладите тялото си е като пиете повече вода или хладни (но не студени) плодови сокове. Забравете за водата от хладилника и избягвайте да слагате ледени кубчета в течностите, които приемате. Това кара организма да произвежда още повече топлина, за да нормализира нормалната телесна температура.

Спуснете щори или завеси. Когато светлината влиза в стаята, дори и от един прозорец, тя повишава температурата на цялото жилище, поради парниковия ефект, който се създава.
Прозорците може да облепите с отразяващо светлината алуминиево фолио, което да отстраните на есен. Това покритие е евтино и има ефект.

Купете вентилатор (той е в пъти по-евтин от климатик). Пред вентилатора сложете няколко бутилки със замръзнала вода или ледени кубчета. Така ще създадете ефекта на климатик, спестявайки много електроенергия.

Сутрин затваряйте прозорците и терасата, за да не навлиза горещ въздух, но ги оставяйте отворени през цялата нощ. Не забравяйте да затваряте вратите между помещенията, за да не станете жертва на течение.

Заменете обикновените електрически крушки с флуоресцентни или LED. Те отделят 80% по-малко топлина, отколкото крушките с нажежаема жичка.

Ако е възможно, вземайте хладен или леко топъл душ редовно. Освен че ще ви разхлади, това ще овлажни кожата ви, което е много важно за предотвратяване на дехидратация в жегата.

В най-горещия период от деня увийте около главата или шията си мокра кърпа.

Избягвайте да използвате котлона и фурната. В горещото време е нормално да не ви се яде готвена храна, това е естествена реакция на тялото. Консумирайте предимно пресни плодове и зеленчуци без сол.

Опитайте да намалите дейностите си в най-горещото време от деня. Ставайте по-рано или оставяйте част от работата си за по-късните часове.

Спалното бельо и пижамата ви трябва да бъдат от леки естествени материи.

Дръжте бутилка с вода до леглото си, за да се навлажнявате през нощта, ако е необходимо. Може да мокрите лицето, врата, китките, подмишниците, както и сгъвките на коленете си.

Източник: Framar.bg

Подобни статии

Top