Опасни сгради дебнат минувачи в Пловдив (СНИМКИ)

Опасни сгради плашат минувачите по улиците в центъра на Пловдив. Наши читатели ни изпратиха снимки на олющена къща на бул. „Руски“ – срещу Търговската гимназия. Старинната сграда е оградена с предпазна лента, а мазилката й периодично пада върху тротоара.

„Къщата се намира до спирка на градския транспорт и наистина е опасна. Оградили сме я от поне два месеца и сме се свързали със собствениците“, каза пред DCNEWS кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Според него, ако след изтичането на срока нищо не е направено, те ще бъдат глобени.

„Надявам се в най-скоро време собствениците да входират проект и да започне ремонта й“, допълни районният кмет.

В не по-малко лошо  състояние е и сградата на БНБ на малката главна. Лявата й част също е заградена заради падаща мазилка. „За нея нямаме информация, ангажимент да я поддържа има финансовата институция“, посочи Стаменов. И припомни, че има решение на Общинския съвет сградата да премине във владение на общината, след като БНБ изгради банков трезор на Скобелева майка.

Георги Стаменов съобщи, че в район „Централен“, където има най-много стари постройки, доста от тях не са в добро състояние, като сред тях има и блокове. Някои от блоковете имат изпочупени мазилки заради течове, както и компрометирани козирки. Над 140 предписания са изпратени до собствениците, които трябва да предприемат мерки за ремонта на сградите.

„Апелираме към собствениците да ремонтират къщите си и да погледнат като добри стопани към идващата 2019-а година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Дотогава трябва да се подготвим и градът да придобие красив вид, за да се представим като добри домакини“, призова кметът на район „Централен“.

 

Подобни статии

Top