Опашки от автомобили за смяна на гуми в Пловдив

gumi

Опашки от автомобили се вият пред пунктовете за смяна на гуми. Десетки пловдивчани отново отложиха за последния момент слагането на зимните гуми.

Специалистите препоръчват това да се случи веднага щом температури започнат да падат под 7°, независимо дали има сняг.

По-отговорните шофьори бързат да подготвят автомобила си за зимата преди да падне първият голям сняг. Това включва смяна на гумите, проверка на чистачките и светлините и цялостна проверка на техническата изправност на автомобила.

Зимната гума е с по-мек каучук, с по-голямо сцепление, като по този начин се съкращава спирачният път, разказват специалистите. Не всеки може да си позволи нова гума за всеки сезон, а не е и нужно.

Пътните полицаи вече проверяват дали автомобилите са готови за зимата. Според закона у нас няма понятие „зимна“ или „лятна“ гума, но се обмисля въвеждането му.

Към момента в закона не е записано, че задължително трябва да има смяна на летни със зимни гуми, а само е посочено изискване за големината на грайфера.

За летните месеци минималната дълбочина на грайфера трябва да е 1.6 мм а за зимните 4 мм. Ако това не е изпълнено можем да отнесем глоба от 50 лева.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top