Опера Бутик представя „Зимен път” от Шуберт за първи път в Пловдив - DC news

Опера Бутик представя „Зимен път” от Шуберт за първи път в Пловдив

Опера бутик с първо изпълнение на Шуберт в Пловдив

Първо изпълнение в Пловдив на вокалния цикъл „Зимен път” от Шуберт ще зарадва меломаните на 27 октомври в камерната зала на Дом на културата. Концертът е част от поредицата Опера Бутик на Държавна опера Пловдив.

Творбата на Шуберт е изпълнявана изключително рядко в България, затова концертът ще е от изключителен интерес за познавачите на немския романтизъм.

Предизвикателството е поето от баритона Михаил Пулиев, солист на Пловдивска опера. Акомпаниментът е на пианиста проф. Тодор Петров, който е преподавател в консерваторията в Тунис и пристига в Пловдив специално за музикалното събитие.

„Зимен път” е втория вокален цикъл на Шуберт след „Хубавата мелничарка” като и двата са по стихосбирки на негов съвременник, поета Вилхелм Мюлер . Произведението е съставено по 24 стихотворения и музикалната му палитрата е доста по-богата от предния цикъл. Числото 24 се появява за първи път. След Шуберт по 24 Прелюдии пишат Шопен, Рахманинов, Шостакович и др.

Баритонът Михаил Пулиев завършва майсторски клас по ораториално и камерно пеене при проф. Лоре Фишер в Германия. Усъвършенства вокалното си майсторство при Борис Христов. Професионалната му кариера е свързана със Софийска опера (1984-1986), Оперния театър в Берн, Швейцария, Кралската опера на Валония – Лиеж, Белгия (1987-1990), Пловдивска опера (1994-1996), Кралската опера в Брюксел. От 1998г. е солист на Държавна опера – Пловдив. Гастролирал е в много европейски страни, Китай, Южна и Северна Корея. Има записи в БНР и БНТ, в Швейцария, Южна Корея, Белгия и Македония.

Пианистът Тодор Петров концертира активно в Италия и свири на редица фестивали с оркестри като : „Камерата Балтика”. Концертирал е в Англия, Румъния, Франция, Украйна, Германия. През 2002 г. е свирил оригиналните версии на концертите на Шопен под диригентството на Нелло Санти с камерния оркестър на Сан Карло. Занимава се с издирване на неизпълнявани творби и възстановява ръкопис на два концерта от Цезар Франк. През октомври 2004 участва като солист на оркестъра на Арена ди Верона на Биеналето във Венеция. През март 2006 г. изпьлнява в девет поредни вечери всички концерти за пиано от Моцарт като солист и диригент с оркестьр Пьрво студио –Плевен в Стреза и Варезе-Италия.

Билети за поредицата Опера Бутик се продават на касата на Концертна зала.

 

Подобни статии

Top