Опера за 60 млн. в Панаира

В Пловдив ще се изгражда нова опера на територията на Международния панаир. За целта ще бъде сключено тристранно споразумение между Министерство на културата, Община Пловдив и Панаира. Това стана ясно на пресконференция с участието на кмета на Пловдив Иван Тотев, собственика на Международния панаир Георги Гергов и бившия  министър на културата Вежди Рашидов.

„От ръководството сме готови да подпишем споразумение за право на строеж, в което ясно е упоменато, че ако не се построи опера, мястото си остава собственост на панаира“, заяви Георги Гергов.

Законовият срок за строителство е пет години. Плановете са новият дом на Пловдивската опера да бъде изграден на мястото на палата № 1, което днес се използва за паркинг на площ от 5 декара.

„Ударим ли първата копка, то в Пловдив със сигурност ще има опера“, каза Вежди Рашидов

Операта ще бъде изградена с пари от държавата, като по груби сметки тя няма да струва по-малко от 60 млн. Финансирането няма да стане за една бюджетна година, а парите ще идват в продължение на три години по 20 милиона,

След построяването на операта тя ще бъде под управлението на Министерството на културата, а Община Пловдив ще стопанисва прилежащите терени.

Предстои да се обяви конкурс и след това ще се пристъпи към строителството.

Подобни статии

Top