Оперираха очите на петима пациенти по нов за Европа метод - DC news

Оперираха очите на петима пациенти по нов за Европа метод

Операциите бяха направени през най-малкия познат досега работен отвор – 0.4 мм, чрез безшевна 27+G витректомия със 7500 разреза в минута

Петима пациенти с очни болести бяха оперирани днес по изцяло нов за Европа метод в УМБАЛ „Свети Георги“. Т. нар. безшевна 27+G витректомия със 7500 разреза в минута беше извършена през най-малките използвани до момента отвори – 0,4 мм. Интервенциите бяха направени с високотехнологичния апарат Constellation – миниатюрна гилотина, създадена специално за този тип операции. Използваният метод е въведен едва преди 2-3 месеца, а дебютът му в хирургия на живо бе в средата на септември в Лондон по време на 14-ия конгрес „Евроретина”.

Иновативните очни операции днес бяха показани пред повече от 100 офталмолози от цялата страна по време на Деветия витреоретинален симпозиум, организиран на 25 и 26 октомври от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“. За първи път у нас ръководителят на клиниката проф. д-р Нели Сивкова и световноизвестният гост-хирург д-р Флориан Балта оперираха очи през разрези, които са по-малки от половин милиметър. Те извършиха и комбинирана хирургия, т.нар. операция „2 в 1”: премахване на катаракта – старческо перде, и безшевна витректомия – хирургия на ретина и стъкловидно тяло.

Пациенти, избрани за демонстративната хирургия, бяха две жени с мембрани, деформиращи центъра на ретината, двама мъже с дупка на макулата и мазнини в стъкловидното тяло и млад мъж с диабетни усложнения в окото. Продължителността на всяка от операциите бе средно по 20 минути и по-голямата част от тях бяха с локална анестезия. Под обща анестезия бе единствено пациентът с диабетни усложнения.

Витректомията е един от най-съвременните методи за извършване на максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. Работи се през 3 отвора с големина 0,4 мм. Идеята е безшевната 27+G витректомия със 7500 разреза в минута да се ползва от всички офталмохирурзи в страната, които присъстваха на симпозиума.

В този й вид витректомията може да се използва при целия спектър показания за всички предишни методи, които са залагали на по-голям работен отвор.

Този минимален разрез е изключително щадящ за пациента и на третия ден след операцията окото е възстановено. Новата безшевна техника е без видима травма за окото.

 

 

Подобни статии

Top