Оранжев код за валежи в Пловдив и още 11 области днес

Марица е далеч под критичното ниво

Оранжев код за обилни валежи е обявен за 12 области на страната за днес, съобщиха от Министерство на околната среда и водите. Оранжевият код е в сила за областите Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен и Силистра. Очаква се валежите да достигнат количества между 30 и 60 л/кв.м. за денонощие.

Жълт код за силни валежи от дъжд е обявен за други 8 области на страната Това са Русе, Разград, Търговище, Велико Търново, Сливен, Стара Загора, Плевен и Видин. За други 5  области – Враца, Монтана, Ловеч, София-област и София, е обявен жълт код за интензивни валежи от дъжд и сняг. Очаква се там количествата да достигнат между 15 и 30 л/кв.м.

От утре, в 8:00 часа се активира работата на Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите заради очакваните валежи. 24-часовата работа на звеното, включително в почивни и празнични дни, цели минимизиране на риска от наводнения и предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.

Днес в цялата страна ще вали дъжд. Преди обед по високите полета и в Предбалкана дъждът ще премине в сняг. През деня ще продължи да вали. Количества 15-35 л/кв.м, в Рило-Родопската област и Източна България 30-50 л/кв.м.

И през следващите две денонощия също ще вали, но по-малко. Количества в повечето места: нощта срещу вторник и вторник – 5-15 л/кв.м; нощта срещу сряда и в сряда – до 10 л/кв.м, като в северозападните и източните райони ще е почти без валежи.

Водните количества на реките в  страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

През последното денонощие речните нива на всички наблюдавани реки са се понижавали или са останали без съществена промяна.

Водното ниво на река Марица при гр. Пловдив се понижава и по прогноза това ще продължи до обедните часове на 6 април, когато се очаква да започне рязко повишение, което до края на деня ще доведе до преминаване на жълтия праг (предупреждение) и задържане над него.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top