Оранжев код за обилен снеговалеж в Пловдивско

Оранжев код за снеговалежи в Пловдивско

Червен код е обявен за днес в 2 области на Южна България – Смолян и Кърджали заради снеговалежи и бурен вятър, съобщиха от НИМХ.

Там се очакват обилни снеговалежи до 70 л/кв.м. Ще се образува нова снежна покривка около и над 30 см. Ще бъде и ветровито, с умерен до силен вятър от северна четвърт. Ще има условия за виелици и навявания.

В 4 области е обявен оранжев код за обилни валежи от сняг. Това са областите Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска и Хасковска, като в последната област снеговалежите ще са придружени и от бурен вятър. В Хасковско обилните снеговалежи ще достигнат до 70 л/кв.м. Ще има условия за виелици и навявания.

В Пазарджишка, Пловдивска, и Старозагорска се очакват значителни валежи с количества – в равнинната част от дъжд и сняг – 30-40 л/кв.м, в планинската – валежи от сняг, до 60 л/кв. м.

Жълт код е обявен в 12 области на Западна и Северна България заради интензивни снеговалежи. Това са областите Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София град, София област, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска и Великотърновска. В областите с жълт код се очакват снеговалежи с образуване на снежна покривка. Сумарните количества ще са около 20-30 л/кв. м.

В 10 области на Северна и Източна България е обявен жълт код за валежи от дъжд и сняг. Кодът е в сила за областите Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Силистренска, Варненска, Бургаска, Ямболска и Сливенска. В тези области се очакват значителни валежи, като до вечерта дъждът ще премине в сняг. Очакваните количества са около 25-35 л/кв. м. Ще бъде ветровито, с умерен до силен североизточен вятър.

Снеговалежите в северозападните и планинските райони ще продължат, в Централна и на места в Източна България ще превалява дъжд. Ще духа умерен източен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°. Дъждът ще преминава в сняг, най-късно в Източна България.

Валежите в по-голямата част от страната ще са значителни и на много места ще се образува снежна покривка. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен до силен. Ще има условия за виелици и навявания.

Максималните температури ще са от 0° – 3° в северозападните райони до 7° – 9° по крайбрежието на морето.

В планините ще е облачно и с валежи от сняг, в Рило-Родопския масив – значителни. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен южен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлуе студен въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра – около минус 5°.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд. По-значителни и на повече места в следобедните часове. Ще духа умерен източен, след пладне североизточен вятър.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top