Оранжев код за обилни валежи в 4 области

Оранжев код за обилни валежи е обявен за 9 декември за областите Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, съобщи НИМХ. Времето днес ще бъде облачно, с валежи, които на места ще са интензивни и ще достигат до над 40 л/кв.м. В област Кърджали вще има и ятър, който ще достигне скорост от 15-20 м/сек.

Жълт код за обилни валежи е в сила за 9 декември в областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, където се очаква количеството на валежите да достигне 30л/кв.м.

В Предбалкана и по високите полета на Западна България дъждът ще премине в сняг. Жълт код за сняг и поледици е обявен в 10 области в страната – Видин, Монтана, Враца, София –град, София- област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище и Разград. Ще духа до умерен, в Източна България – и силен север-североизточен вятър.

Минималните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, в южните райони – до 7. Максималните температури ще бъдат от 1-2 градуса в северозападните, до 8-10 градуса в югоизточните райони. За Пловдив минимална 3, максимална 5 градуса.

В планините ще бъде облачно и мъгливо, с валежи от сняг, под 1000 метра – от дъжд и сняг. Ще духа силен, по високите и открити части – до бурен югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 2 градуса, а на 2000 метра – около минус 3.

 

Подобни статии

Top