Оранжев код за опасно време в Пловдивско

F=Оранжев код за Пловдивска област обявен за днес

За 16 септември в шест области е обявен оранжев код за дъжд. Това са областите Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Пазарджик и София – област. Жълт ще бъде кодът за дъжд в дванадесет области – Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град.

Обявен е оранжев код на места с очаквани сумарни количества между 30 и 40 л/кв.м. Валежи ще има и през следващото денонощие. Оранжевият код алармира, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи, предупреждават от екоминистерството.

В 12 области е обявен жълт код за дъжд, като през нощта срещу 16 септември и през целия ден, ще има нови валежи. Сумарните количества в тези области ще са между 20 и 30 л/кв.м. Валежи ще има и през следващото денонощие. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

В резултат на очакваните валежи от дъжд и повишената почвена влага на 16 септември се очаква значително повишение на нивата в басейните на реките: Арчар и притокът й р. Салашка; Лом в горното й течение (притокът й Краставичка); Огоста в горното й течение ( притоците й Превалска и Мартиновска); Малък Искър; Марица в горното й течение и притоците й Яденица и Чепинска. Оперативното звено в МОСВ продължава да е активирано.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top