Оранжев код за силен снеговалеж в област Пловдив, червен за други три области

sniag

Червен код е обявен за събота в три области на Южна България. Това са областите Смолян, Кърджали и Хасково. Червеният код е обявен от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН заради интензивни снеговалежи и бурен вятър.

В трите области отново се очакват значителни снеговалежи с количества около 60-80 л/кв.м. Ще духа умерен временно силен северен вятър, ще има условия за виелици и навявания.

В 10 области на Централна и Северна България е обявен оранжев код за силни снеговалежи и виелици. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

В Монтана и Видин количествата валежи ще са около до 10-15 л/кв.м, но в южната част на областите – 30-50 л/кв.м. В Ловеч и Габрово очакваните количества са до 50-60 л/кв.м. Във Великотърновско валежите ще достигнат количества 15-25 л/кв.м, в южната част на областта 40-60 л/кв.м. В Търговище и Разград се очакват количества около 20-40 л/кв.м. Ще духа умерен и силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания.

В Пазарджик, Пловдив и Стара Загора се очакват количества снеговалежи до 50-60 л/кв.м.

За шест области на Западна България е обявен жълт код за валежи от сняг, като валежите ще бъдат по-малко във Видинско и Благоевградско – около 10-20 л/кв.м. Кодът е в сила за областите Видин, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград.

За областите София-град, София-област, Перник и Кюстендил очакваните количества сняг ще бъдат до 15-30 л/кв.м.

В област Плевен също е обявен жълт код за снеговалежи, като очакваните количества са 10-20 л/кв.м.

В осем области на Източна и част от Северна България също е обявен жълт код, в някои области за интензивни снеговалежи, в други за обилни валежи от дъжд и силен вятър. Кодът е в сила за областите Русе, Силистра, Шумен, Сливен, където ще вали обилен сняг, придружен от силен вятър, очакваните количества валежи са около 10-20 л/кв.м.

В областите Ямбол, Варна, Бургас и Добрич ще вали интензивен дъжд придружен от силен вятър. В тези области ще духа умерен и силен североизточен вятър, с пориви до 20-22 м/сек. Очакват се и валежи, предимно от дъжд, с количества около 10-20 л/кв.м.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top