Оранжев код за сняг и вятър в Пловдив утре

Оранжев код за сняг и вятър е обявен за Пловдив и други 15 области в страната за 17 януари, показва справка на сайта на НИМХ към БАН. Кодът е валиден също за областите Плевен, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе и Ямбол. Там се очакват продължителни валежи от сняг, които да натрупат до 15-20 см и силен вятър.

В останалите 12 области в страната е обявен жълт код за предупреждение. В Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград се очаква валежите да продължат.

През нощта под влияние на преминаващ фронт интензивни валежи се очакват в цяла Южна България и особенно в крайните южни и югоизточни райони. Вятърът ще се преориентира от север-северозапад и ще нахлува студена въздушна маса. По високите части на планините дъжда ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка.

С понижението на температурите през нощта и в равнината част дъжда ще преминава в сняг. Температурите ще продължат да се понижават и утре ще са отрицателни, а валежа навсякъде ще е от сняг. Снежната покривка ще е значителна в планинските райони и Родопите. Вятърът ще се ориентира от север-североизток. Вечерта валежите ще намаляват и към полунощ ще спрат. Температурите ще са отрицателни между минус 10 и минус 5 градуса.

В момента в Пловдив продължава да вали дъжд, а температурата е 3 градуса. Минималната температура утре в града под тепетата ще бъде -3 градуса, а максималната около 0.

Подобни статии

Top