Организират Коледна вечеря за пенсионери във Фейсбук

Пенсионери се нуждаят от помощ

Инициатива в социалните мрежи, наречена „Подари Коледна вечеря на пенсионер в нужда”, събира средства и продукти за нуждаещите се възрастни хора в България. Хуманното начинание е под наслов „Подари една вечеря, дари топлина и надежда” и към него вече са се присъединили 53 града от страната.

Изненадата ще се организира на 21 декември и така само няколко дни преди Коледа ще бъдат подкрепени много пенсионери. Начинът на действие е следният: закупуват се основни хранителни продукти – захар, олио, брашно, ориз, боб, леща, месо и др. и се даряват на възрастен човек в нужда.

Според проведените анкети и мнения, 70% от участващите в инициативата познават бедни пенсионери, на които биха искали да помогнат. Поговорете с тях, вижте от какво имат нужда. Напазрувайте им най-необходмото за една топла вечеря. Посетете ги в дома им на 21.12, поговорете с тях. Ако не познавате нуждаещи се хора, потърсете групата на събитието във вашия град, където ще откриете съмишленици.

От публикациите в групата във Фейсбук става ясно, че в инициативата може да участва всеки, стига да го прави безкористно. Не могат да участват единствено политически партии. „Молим нито една политическа партия да не участва! Няма как да позволим едно такова истинско, благородно събитие да се превърне в безплатен ПР.”, съобщават организаторите.

По думите на инициаторите, всичко започнало от един разказ за споделена доброта. Текстът е публикуван във фейсбук и негов автор е К. Димитров. Ето какво разказва той:

„Ние можем да бъдем СИЛНИ БЪЛГАРИ! Какво направих днес:

Прибирах се от работа и по път пазарувам в магазина. Пред него видях възрастен дядо – 75-80-годишен. Около него имаше 10 подготвени букета от завехнали цветя, лично набрани от него. Ръцето му бяха с кървави капки. Явно се е надрал, берейки ги. Хората минаваха покрай него, но нарочно отбягваха зрителна среща, сякаш там нямаше нищо. Аз познавам този дядо, бях го виждал на същото място, със същия тъжен и топъл поглед. Сякаш казваше „Срам ме е, че съм тук и прося, но не искам все още да си умирам”. Той ме позна , защото миналия път му накупих храна за седмица. Поиска да ми подари букет от неговите.

Попитах го: „Кажи, от какво имаш нужда. Кажи, какво да ти напазарувам?”

Той отвърна, че не иска нищо, но има нужда от всичко. Каза, че срама, който в момента преживява, никога не е очаквал и стои на парчето леден бетон, просейки съжаление от безиходица.

С голямо удоволствие накупих яйца, мляко прясно, кисело, хлябове, кренвирши, пастърма, риба, бисквити, баклава и сирене. Няколко консерви боб и лютеница. След секунди бях при него с два пълни плика щастие. Той се разплака и започна да пита за името ми и защо го правя. Даде ми най-хубавия букет, но аз не приех. Не го чувствам за нужно. Той ми даде нещо много повече и то е душевна топлина. Оставих му джобни пари, които той не искаше да приеме. Но в крайна сметка не му оставих избор. Седнах до него, поговорихме, защото имаше нужда да сподели. Хората ме гледаха учудено, но защо аз да съм странния? Защото нямате сърце? С няколко лева надали ще сте по-богати или по-бедни… Накрая той беше щастлив и стана от ледения бетон на който седеше. Каза: „Аз вече съм спокоен, няма нужда да прося повече”. Видях благодарността в очите му.

Какво е душевната топлина? Да направиш нещо, което за теб коства минимално усилие, но за друг обръща живота му за седмици. Топлината да се почувстваш смислен и да демонстрираш сърце. Нещо което в днешно време отстъства и е основната причина да сме в тази безиходица. НИЕ СМЕ ВИНОВНИ!

Странното е, че не съм си направил „селфи“ с дядото. Странно защото го направих от сърце и не почувствах нужда от снимка. Пиша този текст не за да ви покажа колко съм добър, а за да се запитате ВИЕ ДОБРИ ЛИ СТЕ?“

Повече за инициативата в Пловдив, може да откриете ТУК!

 

 

Подобни статии

Top