Орхан Исмаилов: Не се знае с какви самолети ще въоръжим ВВС (СНИМКИ И ВИДЕО)

Реализираният износ на българската отбранителна индустрия за миналата година по предварителни данни възлиза на над 640 млн. евро, съобщи при откриването на 12-тата Международна изложба за отбрана и сигурност „Хемус 2016“  зам.-министърът на икономиката Любен Петров. Данните официално ще бъдат публикувани едва през май 2017-а година, уточни Петров.

По думите му над 50% е ръста на износа във военно-промишления комплекс. Зам.-министърът посочи, че  най-големият дял в експорта ни имат Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ.

Тази година бяха заделени в бюджета средства за Военновъздушните и Военноморските сили, припомни зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов. Досега средствата за одобрени от Министерски съвет и предстои да бъдат гласувани в парламента. Тепърва се правят проекти за Сухопътните войски, посочи Исмаилов.

Той уточни, че все още не е ясно с какви изтребители и какви самолети ще бъдат оборудвани ВВС.

„Дори днес да се снабдим с тях, няма да може да ги вкараме в употреба в близките четири години“, коментира Исмаилов. И допълни, че ако се движим с това темпо, въоръжението може да бъде вкарано в употреба и през 2025 година.

„Това зависи от ВВС, от Съвета по въоръженията, зависи от парламента, те трябва да одобрят, защото става дума за средства – над 500 млн., след това трябва да се проведе процедура, трябва да се подготви спецификация. Като технологично време аз не го виждам тази година поне, допълни Исмаилов.

Изложението за отбрана, антитероризъм и сигурност ще продължи до събота. То бе открито от министъра на отбраната Николай Ненчев, който преряза лентата пред Трета палата на Панаира. Изложбата включва най-новите технологии, произведени от 57 компании от 7 държави. Сред тях са 27 български производители.

Вижте какво каза при откриването министър Ненчев:

Ето мнението на зам.-министър Исмаилов за изложбата:

 

Подобни статии

Top