Орхан, който разиграваше патрулка из Пловдив, остава в ареста - DC news

Орхан, който разиграваше патрулка из Пловдив, остава в ареста

Орхан, който разиграваше патрулка из пловдив, остава в ареста

Пловдивският окръжен съд постанови днес постоянна мярка „Задържане под стража“ за 26-годишният Орхан Яшаров. На 19 октомври той беше гонен от полицаи из центъра на Пловдив, а при гонката пострадаха двамата служители на реда.

Яшаров беше доведен в съдебната зала с белезници на ръцете и оковани крака. Пред залата го чакаха близките му, които го посрещнаха с викове, че е невинен и че е бит от полицаите при задържането си.

„Детето ми е болно, с бронхиална астма, тумор, опериран е. Полицаите са го били на катастрофата, имаме свидетели и снимки“, на висок глас разказваше майката на Орхан Кадрие в залата. Наложи се съдът да й отправи предупреждение, че ако продължи да говори, ще бъде глобена и изведена навън. В коридора останаха и другите роднини на младежа.

Три обвинения е повдигнало държавното обвинение срещу Яшаров. За две от тях наказанието е над 5 години затвор, посочи прокурорът по делото. Орхан е причинил умишлено катастрофата на Рилон център. В резултат са били нанесени множество щети на пет автомобила, сред които и полицейския, който вече е извън строя.

Установено е също, че в кръвта му е имало наркотици, посочи още държавният обвинител. Той заяви, че има реална опасност Яшаров да се укрие и да извърши друго престъпление. Освен това в делото е включена справка от Пътна полиция, в която на четири-пет страници се изброяват наложените глоби, актове и наказания на Орхан за пътно-транспортни произшествия.

Яшаров беше задържан в неделя, след като влязъл в забранена улица в „Капана“, но не спрял на полицейска стоп палка и избягал. Полицаите го подгонили по пловдивските улици и успели да го задържат на бул. „Христо Ботев“. На няколко пъти преди това беглецът се опитал да изблъска от платното патрулната кола, като накрая се стигнало до стрелба и сблъсък в близост до кръстовището на Сточна гара. При удара пострадаха двамата униформени.

За час Пловдив е заприличал на сцена от американски екшън, посочи прокурорът, според който задържаният е минал на червено на всички кръстовища в центъра и е създал предпоставки за още катастрофи. Той посочи още, че Орхан Яшаров е осъждан като непълнолетен за хулиганство и въпреки, че е реабилитиран, това утежнява положението му.

В съдебната зала Орхан се държа агресивно срещу журналистите, които го снимаха. В последната дума, дадена му от съда, той поиска да му бъде наложена парична гаранция или домашен арест, тъй като не бил добре, а кракът му бил подут и имал нужда от лекарски преглед.

След делото, пред съдебната зала, братът на Орхан показа снимки, направени от него след катастрофата, на които ясно се виждаха кръвонасядания по тялото на задържания младеж. Според брат му те са от удари с полицейска палка, когато служителите на реда от 4-то РУП са го били.

Съдът обаче уважи искането на прокуратурата и остави за постоянно в ареста младежа. Определението подлежи на обжалване в тридневен срок и насрочи дата за гледане на жалбата в Апелативния съд за 30 октомври от 10 часа. Адвокатите на Орхан бяха категорични, че ще обжалват мярката.

 

Подобни статии

Top