Оръжеен експерт: Гладкоцевната пушка е непроследимо оръжие

Оръжеен експерт за гладкоцевната пушка

Гладкоцевната пушка, с каквато е бил убит Димитър Стоянов – Лудия, е непроследимо оръжие. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив оръжейният експерт Михаил Асенов. По думите му, гладкоцевната пушка е оръжие за лов, като гладкоцевна означава, че липсват нарези в цевта.

Ловният патрон представлява един контейнер, в който може да се сложи всичко – от най-дребни до най-едри сачми, в зависимост от това за какъв дивеч се използва. Липсана на нарези в цевта прави невъзможно проследяването на проектила, тоест куршума, подчерта Асенов.

Според него, ловната пушка се използва от професионалисти за близка стрелба, което означава сигурна смърт. Целта не може да бъде пропусната, не може и да избяга. Проследяването е невъзможно, тъй като не остава проектил с канали.

Ако оръжието е ловна пушка, едноцевна или двуцевна, гилзата остава вътре. Има и други аналогични случаи на убийство, каза още оръжейният експерт. По думите му, възможен вариант за използваното при убийството оръжие е двуцевка. Двуцевките се използват, защото могат да се скъсят и по-лесно да се прикрият.

Възможно е използваното оръжие да е било пушка, тип “помпа“, или полуавтомат, но полуавтоматът трудно може да се среже, защото, може би, няма да може да зарежда после, категоричен е Асенов. Колкото са по-ситни сачмите, толкова повече побира патрона. “Патронът побира 8-9 сачми, което е напълно достатъчно за сигурно убийство, защото вместо един куршум, от цевта излизат 8-9 отделни парчета“, каза още оръжейният експерт.

Подобни статии

Top