Осветен боб за Деня на християнското семейство в „Тракия“ (ГАЛЕРИЯ)

Администрацията на район „Тракия“ в Пловдив раздаде днес пред църквата „Свето Преображение Господне“ постен курбан за 300 души. Благотворителният обяд бе по повод големия православен празник Въведение Богородично, считан за Ден на християнското семейство.

Стотици жители на район „Тракия“ в нужда се стекоха, за да получат от постния курбан, който бе осветен пред църквата в района.

В деня на християнското семейство Атанаска Кузманова и съпругът й, също се спряха след тържествената литургия в храма, за да си вземат от осветения бял фасул.  По думите й, ако всеки спазва и обича господ, държавата ще има успех.  „Ние сме едно българско семейство, съпругата ми е най-много вярваща, но тя всичко почита и даже пости в момента“, обясни мъжът й.

Пенка Иванова беше трогната от жеста и се разплака, докато й даваха кутийката с боб. „Една жена ми каза днес, че е празник и да дойда си взема курбан. Досега никога не съм идвала. Паля си свещичка само и не са ми давали храна“, през сълзи  сподели жената.

Втора година раздаваме курбан в Деня на християнското семейство, обясни Мария Русафина от район „Тракия“. Инициативата е на кметството и местни дарители – ресторантьори. „Днес  ресторантьорът Георги Найденов е приготвил този благотворителен обяд. Бобен е поради, защото започнаха християнските пости“, допълни Русафина.

Много жители на Тракия дойдоха в църквата за празника. Не бяха малко и семействата с малки деца, които запалиха свещ за здраве и благополучие в деня, в който малката дева Мария била заведена в храма от родителите й.

 

Подобни статии

Top