Освещават камбаните на новия храм „Св. Николай“ в Пловдив (СНИМКИ)

Шестте камбани на новата църква в пловдивския район „Западен“ „Св. Николай“ ще бъдат осветени на 14 април от 11.00 часа лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. След това камбаните ще бъдат качени на 24-метровата камбанария и ще бъдат изпробвани.

Храмът, известен вече сред пловдивчани като Руската църква заради синия цвят на купола и руското влияние в архитектурния стил, трябва да бъде готов до 9 май, когато църквата отбелязва преместването на светите мощи на Николай Чудотворец от Балканските земи в гр. Бари в Италия. Денят се чества като летния Никулден.

Църквата вече е изписана отвътре готов е и олтарът, чиято дърворезба е изработена от ученици и учители от пловдивската Професионална гимназия по архитектура и дървообработване. Предстои 1,5-тонният иконостас да бъде пренесен и монтиран в храма. Той ще бъде превозен на части.

Иконостасът е с размери 7,25 х 7,50 м , като носещата му конструкция е създадена от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа. Автор на идейния и работния проект е Румен Цветков, който извършва и най-фината част от работата по иконостаса – дърворезбите и позлатата. Една от причините за избора на липа за резбованите орнаменти на иконостаса е възможността в един момент те наистина да бъдат покрити с фин слой злато. Сега обаче покритието е с варак.

Какво представлява иконостасът на най-новия пловдивски храм “Свети Николай”? В средата му са така наречените царски двери с две кръгли икони и изображение на празника Благовещение, а отстрани е  царският ред. Отгоре са подредени евангелистите и апостолите. В средата е Тайната вечеря на Исус от неговите последни дни. На нея, според евангелското сказание на Йоан, Христос казва на своите 12 апостоли, че един от тях ще го предаде. Третият ред – най-високият, завършва с Разпятието. Тази подредба по е канон, който се следва от Българската православна църква.

Идеята за вида на църковния храм “Свети Николай” грабва неговия дарител Кирил Василев при едно работно посещение в украинския град Николаев. По предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай храмът е изпълнен не като точно копие на оригинала в Николаевск, а е два и половина пъти по-голям. Допълнително е издигната /встрани от храма/ и високата 24 метра камбанария.

За първи път в историята на строителството на храмове в България тук е издигнат метален купол. Куполът на храма „Св. Николай“ е с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 метра. Металните конструкции, използвани тук, правят новия храм по-ефирен, по-гъвкав при земетресения и много по-лек в сравнение с познатото стандартно строителство.

 

Подобни статии

Top