Осем творци в Националните есенни изложби

Национални есенни изложби

Осем са участниците в Национални есенни изложби тази година. Трима от тях са пловдивчани. Творбите на Десислава Костадинова, Десислава Унгер, Елена Янкова,Емил Бачийски, Константин Костов, Петър Минчев, Симеон Симеонов и Филип Попов ще могат да се видят в Балабановата къща, къща Хиндлиян и къщата на мексиканското изкуство.

Надсловът на проекта тази година е „Отстранени системи”. Кураторът – изкуствоведът Галина Лардева разказва,че дълго обмисля мото, което не само да събере авторите и техните произведения, но и един кръг от възможни подходи към съвременното изкуство, в който явленията да рефлектират, да се наблюдават и обясняват себе си.

„Считам, че тези автори подхождат интелектуално към визуалния образ, т.е. те имат спососбността да се самовглъбяват и да птоизвеждат нови визуални системи, посочи доц. Лардева.

25-годишният пловдивчанин Константин Костов сподели, че е щастлив да бъде част от форума „Отстранени системи”. Според него много млади творци се увличат по фриволната комерсиализция и интерпретират неща, които не разбират в некачествен план.

Дебют със самостоятелна изява на националния арт форум ще направи ученичката на проф. Андрей Даниел Десислава Костадинова. Тя е много интересен млад автор, който чисто технологично работи изключително бавно и всяка една нейна работа е много специален уникат, посочи кураторът Галина Лардева.

Националните есенни изложби са най-старият форум за визуални изкуства. Датират от 1967 г. и представят най-доброто от съвременните тенденции в живописта, графиката и скулптурата. Тази година за първи път в експозициите ще бъде показано и фототграфско изкуство, макар и не в традиционния му вид. Националните есенни изложби ще бъдат открити на 1 септември и ще продължат да края на месеца.

 

Подобни статии

Top