Оставиха в ареста бизнесмена Иван Тобиев и служителите му

Пловдивският окръжен съд остави в ареста собственика на бензиностанции и данъчен склад „Арена“  Иван Тобиев и неговите служители – Зорница Добрева  и Радослав Илиев. Срещу тримата Окръжната прокуратура преди ден повдигна обвинения за за укриване на данъчен акциз в особено големи размери за над 1,3 милиона лева – престъпление, извършено в съучастие в периода от 01.01.2014 г. до 07.09.2015 г.

Бизнесменът е обвинен и в пране на пари в размер на над 1, 8 млн. лв. в периода  26.11.2015 г. – 25.01.2016 г., като деянието е извършено при условията на продължавано престъпление, а бизнесменът е знаел, че парите са придобити чрез тежко умишлено престъпление.

Днес Тобиев, Зорница Добрева и Радослав Илиев, които наблюдаващият прокурор Иван Спиров нарече лява и дясна ръка на бизнесмена, бяха доведени с белезници в съдебната зала. Спиров поиска мярката им да се гледа при закрити врати заради използване на СРС-та и класифицирана информация, но съдията по делото Екатерина Роглекова отказа и делото продължи публично.

В съдебната зала прокурор Спиров обясни механизма за укриване на акциз от горивата. Според разследването при всяка една доставка се съставял електронен акцизен данъчен документ, в който е било декларирано много по-голямо количество маркирано гориво, използвано за промишлени цели, а на практика до получателите е достигало минимално или никакво количество. В края на месеца се е съставяла месечна данъчна декларация, която е съдържала невярна информация за доставките на горива. Съществували са също пътни листи за всяка цистерна. Тези документи се съставяли от Зорница Добрева, която разполагала с електронния подпис на Тобиев и подавала месечната акцизна данъчна декларация.  Прокуратурата разполага с няколко такива акцизни декларации. От своя страна Радослав Илиев е отговарял за товаренето.

Според разследването Тобиев е печелел от това, че маркираното гориво, използвано за отопление на оранжерии, сушилни, общински сгради и дори Митница България, е било с акциз 50 лева на 1000 литра, а ставката за нормалния газьол, използвано за зареждане на автомобили е 645 лева на 1000 литра.

В конкретния случай е била извършена манипулация – подавало се е информация, че горивото за промишлени нужди се товари, а всъщност не било така, или било товарено по-малко количество. След това цистерната пътувала почти празна. Задължително било обаче цистерните да извършат фиктивните курсове, тъй като били следени от GPS-системата на митниците. Имало и друг вариант за манипулация – от страна на шофьорите. Те подавали информация за реализация на горивото, а то се въртяло на празни обороти в цистерната.

Извършвани са били и вътрешни доставки в рамките на фирма „Арена“ – от данъчния склад до бензиностанциите от веригата. От своя страна складодържателите превръщали газьола в маркиран, а го освобождавали като обикновено гориво за зареждане на автомобили.

Държавното обвинение е обхванало три обекта, до които са извършвали доставки – две сушилни – за тютюн в Калековец, за лук в Капитан Димитриево и дрогерия във Владая. Обвинителите разполагат с много свидетели, включително и управителите на тези сушилни. Един от шофьорите, който е отбелязан в материалите по делото като №19, разказал за манипулациите, които му се налагало да прави при доставките. Той обяснил, че Добрева му е давала и пари на ръка до 2000 лева, за да се оправя, ако го спрат проверяващи и разберат, че цистерната му е по-лека.

Има доказателства също, че приемчик в Калековец е била и Зорница Добрева, а база в Говедаре, собственост на Тобиев, е била прехвърлена на друга фирма. Тази база се отоплява с газ, а бизнесменът е декларирал, че извършва доставки на маркиран дсизел.

Добрева имала също генерално пълномощно за управление на „Арена“ и пълномощно от 1 февруари, тази година, за цялостното управление на имуществото на фирмата. В нея била открита разписка за изтеглена голяма сума пари от сметка на дружеството. В жилището й са открити документи за друго дружество, с което са изпирани парите. На практика са извършени транзакции за над 1,8 млн. лв. Това е ставало чрез регистрирано дружество в Гърция и контролирано от Тобиев чрез адвокатът му Росен Алексиев.

Адвокатите на бизнесмена и служителите му се опитаха да опровергаят тезата на прокуратурата. Освен това те посочиха, че обвиняемите имат чисто съдебно минало, имат постоянни адреси и досега са съдействали на разследването, а ако са искали да се укрият, са могли да го направят, тъй като проверките са започнали още през декември.

Самият Тобиев обясни пред съда, че е ангажиран с договори за доставки на гориво за отопление за общини, детски заведения и дори митница България и в момента заради запорирането на имуществото му, той не може да извърши тези доставки. Затворени били и бензиностанциите му, тъй като нямало кой да им доставя гориво. Той допълни, че е изпратил писмо до митницата дабъде освободена едната от запорираните му сметки, за да може фирмата му да работи, но няма информация за отговора. Тобиев помоли за по-лека мярка – парична гаранция и посочи, че има две малки деца и съпруга, за които трябва да се грижи, както и голям персонал, който бил в стрес.

От своя страна Радослав Илиев обясни, че живеел в мизерия в апартамента на баба си и дядо си и помоли да бъде освободен. Същото поиска и Зорница Добрева, която посочи, че винаги е съдействала на разследващите.

Наказанието, предвидено от законапо обвиненията, повдигнати на тримата е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на имуществото, а за обвинението в пране на пари – от три до дванадесет години лишаване от свобода и глоба от двадесет хиляди до двеста хиляди лева.

 

Подобни статии

Top