Оставиха в ареста жена за преправяне на паспорти за бежанци

Пробация за асеновградчанин, който изхърли кучето си през терасата

Пловдивският районен съд остави в ареста 52-годишната Лиляна Б. за изготвяне на фалшиви паспорти, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура. Най-тежката мярка за неотклонение бе наложена на жената, след като заедно със съпруга си бе задържана при акция на ДАНС за трафик на чужденци през границата.

Срещу нея се води разследване по досъдебно производство за изготвяне на фалшиви документи и държане на предмети и материали за съставянето им.  Те извършвали незаконно прехвърляне на лица с рисков профил през границите на България. Групата е осигурявала срещу заплащане транспортни средства, места за настаняване и фалшиви документи за самоличност, и е организирала последващо незаконно влизане на чужденците в съседни на България държави. При извършените обиски и претърсвания са открити и иззети едем български паспорти, снимки на лица, компактдискове, парични суми – в левове и евро, лаптоп, мобилни телефони, таблети и газов пистолет.

Операцията бе част от съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на Република България. Провеждането й е свързано и със засилените контратерористични мерки в контекста на повишената в световен мащаб терористична активност.

Досъдебното производство е започнало след постъпил сигнал, че в района на ГКПП-Капитан Андреево е бил направен опит да се изнесат в Турция материали, послужили за съставяне на неистински български, английски и финландски паспорти.

Районен съд-Пловдив  е преценил, че искането на Районна прокуратура-Пловдив е основателно, тъй като Лиляна Б. има опасност да извърши друго престъпление.

Определението може да се обжалва пред Окръжен съд-Пловдив в тридневен срок.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top