Оставиха в ареста пазарджишките ислямисти

Пазарджишкият окръжен съд остави в ареста седемте задържани за проповядване на антидемократична идеология и разпространение на идеите терористичната организация „Ислямска държава“.

Въпреки че арестуваните и адвокатите им поискаха най-леката мярка за неотклонение, като посочиха, че липсват достатъчно доказателства за извършено престъпление, съдът прецени, че е необходимо да наложи постоянна мярка „Задържане под стража“. Магистратите решиха, че съществува обосновано предположение обвиняемите да са извършили престъпленията, в които са обвинени, както и че има реална опасност да извършат нови.

Сред задържаните е Александрина Ангелова – първокурсничка в Пловдивския университет. Тя е преводачка на книга, проповядваща война с меч до изтребване на неверниците.

Срещу тартора на групата Ахмед Муса Ахмед има три обвинения – по чл. 109, ал. 1 от НК, по чл. 108, ал. 1 от НК и по чл. 407 от НК. Останалите шестима – Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров, са с обвинения по чл. 109 и 407 от НК. В събраните материали по досъдебното производство има доказателства, че групата на обвиняемите е отправила призиви за война с крайна цел създаването на халифат. Иззетите книги по време на акцията във вторник са със заглавие „Вероотстъпване”.

Определението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд Пловдив в 3-дневен срок.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top