Оставиха в ареста първите трима от аферата за пране на пари (СНИМКИ И ВИДЕО)

Пловдивският апелативен съд потвърди наложените от окръжния съд в града под тепетата мерки за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Владислав Кълвачев, Станко Илиев и Стоян Конджов. Това са първите трима от общо девет задържани около Нова година по голямата афера свързана с източване и изпиране на над 2 милиона евро от над 10 фирми в Западна Европа. Повече вижте ТУК!

Тримата са обвинени в опит за изпиране на пари – тежко умишлено престъпление против финансовата система, представляващо особено тежък случай. Текстът от Наказателния кодекс предвижда от 5 до 15 години затвор и глоба 10 до 30 хиляди лева.

Обвиняемите бяха доведени с белезници в съдебната зала, като се опитваха да скрият лицата си. Делото за мярката обаче бе гледано при закрити врати, тъй като ден по-рано по него са постъпили секретни доказателствени материали. Затова журналистите останаха извън залата.

Съдът даде възможност на тримата защитници на задържаните да се запознаят със секретните материали в секретното деловодство на Съдебната палата в продължение на половин час. След това делото бе възобновено.

Магистратите мотивираха решението си да потвърдят наложената от окръжния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ с това, че съществува реална опасност тримата да се укрият и да извършат друго престъпление. Определението им е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че други трима от арестуваните бяха освободени под гаранция от 3000 лева, други трима бяха оставени в ареста с постоянна мярка „Задържане под стража“ миналия петък. Това са 35-годишния Александър Александров, 24-годишния студент Стефан Стефанов от Априлци и 24-годишния Анатолий Хунев от Мадан. Повече вижте ТУК! Всички те са задържани при мащабна съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата.

Полицията все още издирва и пловдивчанина Георги Христов Георгиев /на снимката/, който е сочен за един от главните действащи лица в схемата. Той е рецидивист с 12 присъди срещу финансовата система. Вижте повече ТУК!

По самото дело има много въпроси, които не намират някакъв логичен отговор, съдейки от механизма на престъплението, изнесен на пресконференцията на прокуратурата, заяви след мярката адвокатът на Станко Илиев Недялко Шилев.  Според него, тези въпроси пораждат много сериозни съмнения дали изобщо на територията на Европа е извършено такова престъпление.

„Поставен беше въпроса от мен и от колегите за начина, по който е извършено това престъпление и трансграничните трансфери на въпросните пари“, каза още Шилев. По думите му липса на всякаква житейска и търговска логика е, главният счетоводител или лицето, което оперира с парични средства да извърши трансфер само на базата на имейл, единичен с този на прекия му ръководител. „Самият факт, че този служител не е извършил проверка при положение, че не е установено въпросните европейки дружества да са имали търговски взаимоотношения с България, поражда въпроси, на които прокуратурата не даде отговори“, посочи юристът.

Според него още по-притеснителен е фактът, че първокласни европейски банки извършват трансфери на сравнително сериозни суми, при това, че има европейски директиви, според които банката при трансфер над 15 000 при необичайна сделка, освен да идентифицира клиента, би могла да поиска документите въз основа на който се извършват тези трансфери. Действието на служителите в българските банки не са по-различни от тези в други европейки държави, каза още адвокат Шилев. Той допълни, че Станко Илиев е теглил значителна сума пари, но и той не е получил логично обяснение, обяснил е, че го е направил на базата, че има договор за заем, по който той е трябвало да получи парите.

Адвокатът потвърди, че сред източените фирми освен големия концерн „Панасоник“ има и още десет, повечето от които са от ранга на крупната компания. Това са фирми от Франция, Швейцария, Испания и още две държави.

Вижте повече в следващото видео:

Подобни статии

Top