Оставиха в ареста тримата, хванати с дрога за над 400 хиляди лева

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Апелативен съд – Пловдив потвърди мерките за неотклонение „задържане под стража“, взети от Пловдивския окръжен съд спрямо трима мъже, единият от които от турски произход, обвинени в държане с цел разпространение на марихуана за 400 275 лева.

Тримата са задържани при полицейска операция на 26.01.2024 г. на паркинг на хипермаркет на Карловско шосе.

Димитър Димитров предал няколко чанти с общо 20 килограма марихуана, на турчина Керем Басуд, който трябвало да ги  транспортира до Истанбул и да ги предаде на поръчителя.

Синът на Димитров. , Владимир Димитрво се грижел за логистиката на сделката. Заснет е от камери да оглежда паркинга часове преди предаването на наркотика.

Турчинът оставил собствената си кола на паркинг, отдалечен на пешеходно разстояние от мястото на сделката. Той има френска виза и пътува много често в чужбина.

Пловдивският апелативен съд прие определението на окръжния съд за обосновано и законосъобразно за всеки от тримата обвиняеми.

По делото има данни за съпричастност на тримата към престъплението, в което са обвинени. Тя се извлича от показанията на полицаите, голямото количество иззета марихуана и протоколите за оглед, предоставени днес от прокуратурата.

Обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност за тежки умишлени престъпления, за които Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Има реална опасност всеки от тримата да извърши престъпление при определяне на по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“, като това произтича от механизма на извършване на престъплението, в което са обвинени, от създадената добра организация и наблюдаваната известна конспиративност.

За турския гражданин има опасност да се укрие, тъй като няма адрес в България, а има данни за неговата сериозна трансгранична мобилност.

Определението на Апелативния съд е окончателно.