Оставиха в ареста шофьора на Преслава, катаджията и посредника

Пловдивският апелативен съд остави в ареста шофьора на Преслава Иван Сарафски, служителя от „Пътна полиция“ в Пловдив Костадин Илиев и съучастника на пътния полицай Сергей Джамбазов. Сарафски бе задържан по обвинение, че през декември миналата година, е прегазил човек на пешеходна пътека в Пловдив. Катаджията пък бе задържан за това, че посъветвал шофьора на фолкпевицата как да избегне правосъдието, злоупотреба със служебно положение и вземане на подкупи.

На 6 декември, миналата година, шофьорът на фолкпевицата Преслава блъснал на пешеходна пътека до пловдивската жп-гара 84-годишният Петко Петков. Тъй като бил употребил алкохол Иван Сарафски бил посъветван от катаджията Костадин Илиев да се смени с друг човек, който да поеме вината му. Така шофьорът убедил Борислав Ташев да каже, че е управлявал колата, с която е блъснат стареца и избягал от мястото на инцидента. Според адвоката му обаче, Сарафски се е уплашил.

Нкой не е казал, че е избягал и не е избягал. Сарафски е бил до последния момент там, коментира адвокат Николай Стоянов. По думите му шофьорът дори е оказал помощ на пострадалия възрастен човек, който обаче впоследствие починал в болница.

Освен обвинението, че е посъветвал Сарафски да посочи друг човек за причинител на катастрофата, срещу пътния полицай Костадин Илиев има повдигнати още обвинения. А те са за използване на длъжността си за незаконни облаги и приемане на подкупи, за да регистрира леки коли по бързата процедура и притежание на незаконни боеприпаси. Има и доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, които подкрепят тезата на прокуратурата. Но според защитата, СРС-тата са използвани незаконно.

СРС-тата са изцяло негодни. Те са по друго дело, за друго обвинение, посочи адвокатът на полицая Илия Павлов. „А между другото, ето това е престъпление. Защото тези СРС-та са прилагани на основание чл. 354 а, т.е. разследвали са разпространение на наркотици на лице, което е било в колата, няма да казвам защо. След като не са открили нищо, тези СРС-та в двумесечен срок, трябва да бъдат унищожени. Т.е. прилагането им по това дело е абсолютно незаконно, допълни юристът.

Той беше категоричен, че катаджията не е помагал на шофьора на Преслава, тъй като дори не го познава. Но в съдебна зала стана ясно, че заедно с посредник, служителят на Пътна полиция е вземал по 50 лева подкуп за регистрация на коли, като е оставял за себе си комисионна.

На днешното заседание прокуратурата протестира паричната гаранция на третия обвиняем Сергей Джамбазов, който бе освободен срещу 2400 лева от окръжните магистрати. Мотивите на държавното обвинение бяха приети и Джамбазов бе задържан в съдебната зала.

Подобни статии

Top